o.v.v.Ode aan de Synode
Meer dan 100 predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Synode van Dordt. Dat is in 2019 400 jaar geleden. Dit viert Dordrecht met evenementen en activiteiten voor inwoners en bezoekers. www.synode400.nl

Op zoek naar dé Dordtse Tegelwijsheid
De Dordtse Synode was vormend voor de Nederlandse taal. 400 jaar later gaat de Bibliotheek AanZet samen met Broedplaats Het Vogelnest op zoek naar de taal van nu. Welke gezegden, uitspraken en wijsheden bewegen Dordtenaren? We vragen jullie schapenkoppen om hulp en jullie uitspraken zullen her en der zichtbaar worden in de Vogelbuurt. Vul de tegel in op bijgaande flyer en lever hem voor 1 april 2019 in bij Nestcafé aan het Vogelplein en/of doe mee op  www.detegelvandordt.nl o.v.v. ‘Vogelbuurt en je adres’.

Project ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’
Broedplaats Het Vogelnest brengt voor 400 jaar Synode een ode aan volksdichter Jacob Cats met voorlezen, een muurschildering en tegelwijsheden. Doe ook mee!

Over Jacob Cats (1577-1660)
De dichter, politicus en jurist Jacob Cats leefde in de tijd van de Dordtse Synode. Zijn gedichten en spreuken zijn van grote invloed geweest op de Nederlandse identiteit en taal Bijvoorbeeld ‘Al is de leugen wonder snel, de waarheid achterhaalt ze wel’ of ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’. Hoogstaande dichtkunst maakte hij niet, eerder volkskunst.

Looptijd project: november 2018 – mei 2019
Projectleiders: Lotti Hesper 06-4421 5656 | post@lottihesper.nl & Ilse van Donkelaar 06-4136 2309 | ilse.vd@voorlezen.org

Lotti & Ilse
Embleem Cats
voorlezen uit Cats

 

 

 

 

 

 

Voorlezen uit werk Jacob Cats
T/m december 2018 is er voorgedragen uit het werk van Cats door  Stichting Voorlezen in de Wilhelminakerk, de Dordtse gemeenteraad, de meidenavond van Het Vogelnest en acht lessen op het Insula College bij vak Nederlands.  Komende activiteiten zijn op:

  • 28 maart 2019 13.30-16 uur Cats bij Bosschardt
  • 28 maart 2019 avond in Bibliotheek Aanzet

Voorlezen bij jou? Neem contact op met Ilse van Donkelaar van Stichting Voorlezen: ilse.vd@voorlezen.org

Muurschildering Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is / De Aalscholver-vis
Kunstenaar: Elvira van Bochove
Locatie: hoek Halmaheiraplein/Aalscholverstraat Dordrecht
Uitvoering muurschildering: oktober 2018

Van Bochoven: “Mijn ontwerp is een verwijzing naar de emblemata van Jacob Cats. Te zien is een zingende aalscholver. Deze vogel heeft echter ook een vissenstaart. De wortels van de Vogelbuurt, op het Eiland van Dordt, liggen in en om het water. Hierin hebben de bewoners een gezamenlijkheid. De aalscholver maakt van zijn staart een soort nest waarin de kleine vogeltjes zitten. Zij zullen zijn gemaakt door kinderen uit de wijk, die allemaal vanuit hun eigen achtergrond en aard meebouwen aan de Vogelbuurt.
De staartster is een verwijzing naar de Dordtse Synode. Na de start in 1618 was er een komeet te zien aan de hemel. Jacob Cats zag hierin een verband met de Synode. Het was niet een onheilsbode in roerige tijden, zoals de heersende opvatting over kometen was. Het was volgens hem een goddelijk teken dat geschilpunten opgelost zouden kunnen worden, in een nieuw licht. Wat ik wil uitdrukken is dat iedereen een plek heeft in een gemeenschap. We hebben allemaal een andere achtergrond, met vele overeenkomsten.”