Dit is Yvonne Turk. Ze is een alleenstaande moeder van 48 jaar. Samen met haar jongste dochter Bente (9 jaar) woont ze in de Buizerdstraat. Yvonne kookt regelmatig met de kinderen uit de wijk bij Het Vogelnest. Ze komt uit Zeeland en is later verhuisd naar Rotterdam, waar haar jongste ook geboren is. Nu woont ze al 8 jaar in de Vogelbuurt, hier in Dordrecht, dat bevalt haar een stuk beter vertelt ze.

De verhuizing
Yvonne woonde erg klein in Rotterdam en in een slechte buurt waardoor ze graag ergens anders heen wilde. ‘’Ik heb me overal ingeschreven en ik kreeg eigenlijk binnen een maand al een reactie van Woonbron dat ik geselecteerd was voor een huis.’’ Ze is nu dan ook zeer tevreden met haar eengezinswoning in de Vogelbuurt. ‘’Het is lekker dichtbij de supermarkt en dichtbij de school van mijn dochter. Ideaal! En ik vind deze buurt echt een gezellige buurt.’’ vertelt ze.


De vogelbuurt bevalt!

Ook haar dochter heeft het naar haar zin in de Vogelbuurt. Er wonen veel kinderen om mee te spelen. Wat Yvonne verder heel prettig en bijzonder vindt aan de wijk is, dat het heel energiek en multicultureel is. Zeker ten aanzien van haar dochter vindt ze dit zeer belangrijk. ‘’Je kunt wel in een klein dorpje ergens op het platteland wonen, maar dan komt de dag dat mijn dochter zou gaan studeren in de grote stad en dan krijgt ze een cultuurshock! Dat zijn een van de dingen die ik heel fijn vind aan deze wijk. Ik merk hier eigenlijk ook heel weinig spanning. Het is er wel een poos geweest, maar zeker sinds Het Vogelnest er is, is de spanning in de wijk gewoon een heel stuk minder naar mijn mening.’’

Veiligheid in de wijk
Yvonne vertelde dat er in de wijk jarenlang inbraken waren, auto’s die in de brand werden gestoken met oud en nieuw. Drugs blijft natuurlijk ook een ding. Ook bij haar thuis is er drie keer ingebroken. ‘’Dit is dan wel weer een nadeel aan de wijk maar ja, als je jezelf er niet mee bezig houdt en je bemoeit je niet met wat er achter je, voor je en naast je gebeurt…’’ Dit zorgt natuurlijk wel voor geslotenheid onder buren.  Daarom vindt Yvonne Het Vogelnest nou zo leuk; dit brengt het contact onder buren weer terug en daarbij ook weer wat sfeer in de wijk. Volgens Yvonne is hier wel redelijk goed contact onder buren, wat haar ook flink helpt bij haar situatie.

Persoonlijke gevechten
Een paar jaar geleden is er bij Yvonne een ernstige ziekte geconstateerd, hierdoor heeft ze vaak bezoekjes aan het ziekenhuis gebracht. Bente haar leven gaat dan gewoon door vertelt ze: ‘’Ik heb heel veel contact met mensen uit de wijk. Ik krijg ook hele goede opvang voor mijn dochter, ze kan altijd bij buren terecht als ik bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet. Dan komen ze met haar op visite. In de andere buurten waar ik heb gewoond, had ik niet het gevoel dat dit had gekund.’’ Nu gaat het gelukkig vrij goed met Yvonne, ze is gestopt met alle behandelingen en nu is het afwachten vertelt ze.

Prioriteiten en ideeën voor de wijk
Voor Yvonne is een prioriteit in de wijk, zoals ze al noemde, dat het multicultureel is. ‘’Het is hier echt een afspiegeling van Nederland.’’ Ook vindt ze burencontact erg belangrijk. ‘’Dat geeft een gevoel van veiligheid.’’ Nu is de Vogelbuurt hier goed mee bezig! Wat er verder nog mist aan de wijk volgens Yvonne zijn meer prullenbakken. ‘’Constant ligt er grofvuil op straat, niemand komt dat ophalen of doet er iets aan. Het hoopt alleen maar op en uiteindelijk gaan de kinderen ermee spelen en bouwen er hutten mee. Ik vind dat een hele gevaarlijke situatie.’’ Ook zou er veel vaker iemand van de gemeente moeten rondrijden om openbare prullenbakken te legen en de straten schoon te maken, vindt Yvonne. ‘’Dat zou nog weleens verbeterd mogen worden aan de wijk. Het geeft natuurlijk ook een hele andere uitstraling wanneer het gewoon schoon is!’’ Verder is ze over veel dingen van de buurt ook tevreden.

Met Het Vogelnest is ze vooral erg blij, maar ook is het natuurlijk fijn dat er een klein winkelcentrum is. Buiten de activiteiten die Het Vogelnest al biedt zou ze het leuk vinden om nog wat meer festivals te zien vanuit Het Vogelnest. Groendag vond zij bijvoorbeeld ook heel leuk. ‘’Het lijkt mij een leuke manier om de gemeenschap hier een beetje samen te brengen.’’

Lees hier meer verhalen en meer over het project ‘Portretten Vogelbuurt’

Zhanna Olbina, 20 juni 2017
Foto: Zhanna Olbina

Portret Yvonne Turk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *