Hans en Joke Verhoeven wonen samen al sinds 1999 in de Vogelbuurt. Hans (66 jaar) is in Den Haag geboren. Joke (69 jaar) daarentegen is een echte schapenkop, een geboren en getogen Dordtenaar! Zij heeft ook altijd al in het Reeland gewoond. Op dit moment wonen zij in de Roerdompstraat van de Vogelbuurt. Ze zijn nu 27 jaar bij elkaar en hebben allebei kinderen uit een vorig huwelijk. Nu hebben ze samen vier kinderen. Hans was vroeger stratenmaker en Joke was veel thuis met de kinderen. ‘’Vroeger was studeren nog niet zo vanzelfsprekend’’, Vvertelt Joke. ‘’Op je 14e begon je al met werken!’’ Joke heeft zich wel veel uitgeleefd vroeger in sport. Maar met de jaren wordt dit natuurlijk steeds moeilijker.

Vrijwilligerservaring
Joke is vroeger veel actief geweest als vrijwilligster bij het oude buurthuis van de Vogelbuurt, De Driesprong. Ze heeft daar ongeveer veertien jaar gewerkt en vond dit hartstikke leuk. Ook heeft ze zo’n dertien jaar als vrijwilligster gewerkt achter de bar bij fitnesschool Hercules. Haar man Hans is zelf ook flink bezig als vrijwilliger bij Hercules. Hij is daar een gediplomeerd fitnesstrainer en traint met allerlei soorten leeftijden vanaf een jaar of zestien. Verder zijn ze beiden ook actief op het Vogelnest. Hans helpt vaker met koken op donderdagavonden op Het Vogelnest.

De wijk ziet er netjes uit!
Joke heeft veel contacten opgebouwd in de wijk vanwege haar vrijwilligerswerk. Maar natuurlijk wisselt het wel veel van bewoners, waardoor dat met de jaren toch weer vermindert. Ze hebben ook een periode gehad dat ze weg wilden uit de buurt. ‘’Door de renovatie verbetert de buurt . Hierdoor hebben we toch maar besloten te blijven.’’ Joke: “Ze zijn de wijk echt netjes aan het opknappen! Het ziet er keurig uit allemaal, maar ik hoop toch niet dat daar verkeerde mensen in komen te wonen. Dan hoef je zo’n wijk niet op te knappen als het toch weer verloederd wordt. Dat vind ik gewoon jammer!’’ Hier hebben Hans en Joke zelf ook last van gehad in hun flat. Joke vertelt dat ze twee drugsdealers als buren had en dat ze vervolgens nog veel last hadden van geluidsoverlast boven hen. Het was zo erg dat de Woonbron ze er uiteindelijk uit hebben moeten zetten. ‘’Nu hebben we daar hele leuke buren voor in de plaats gekregen! Maar die gaan helaas weer verhuizen binnenkort. Dus ik houd me hart vast voor wat ik in de plaats ga krijgen.’’

Saamhorigheid in de wijk
Ondanks de veranderingen in de wijk hebben ze met aardig wat mensen goed contact. Ze zijn ook vaak bij Het Vogelnest te vinden en vinden het belangrijk om bij te dragen aan hun wijk. ‘’Ik denk dat we toch wel met aardig veel mensen contact hebben, je gaat elkaar toch wel leren kennen. Dat zit wel goed.’’ Hans vertelde vervolgens over een buurvrouw die ze gisteren mee uit eten hebben genomen. Hartstikke leuk natuurlijk, even lekker eten buiten de deur! ‘’Ik vind saamhorigheid in de wijk heel belangrijk. Mensen hebben steeds minder voor elkaar over.’’ Rekening houden met elkaar vindt Joke heel belangrijk.

Ouderen activiteiten
Toen de vraag luidde of ze iets misten in de wijk spraken ze allebei tegelijk buurthuis uit! Beide vinden ze het erg jammer dat De Driesprong is gesloten. ‘’Iedere dag zat het daar van ’s morgens 9 uur tot ‘s avonds 12 uur bomvol. Er werden allerlei activiteiten gedaan, ook voor ouderen. Dan had je Bingo, ouderen gym, gourmetten, kaarten en nog allemaal dingen.’’ Hans vertelt dat dit door de crisis allemaal is weggegaan. Helaas biedt het Vogelnest nog niet specifiek een activiteit voor de ouderen maar daar zijn ze nu hard mee bezig. Er is nu namelijk een nieuwe activiteit op het Nest: klaverjassen. Hans en Joke zijn samen met bewoner Daniël zelf bezig met dit project! Daniël is bezig met wat meer mensen te trekken voor de activiteit. Hans en joke zouden heel graag wat terug zien komen voor ouderen in de wijk. Hopelijk nodigt deze activiteit ouderen wat meer uit!

Lees hier meer verhalen en meer over het project ‘Portretten Vogelbuurt’

Zhanna Olbina, 12 oktober 2017
Foto: Zhanna Olbina

Portret Hans & Joke Verhoeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *