Leen schot (61 jaar) woont in het zorgcentrum de Linde. Hij komt uit Zierikzee, Zeeland, ook wel het mosselstadje genoemd. Door omstandigheden is hij in de Vogelbuurt terecht gekomen. Hij heeft eerst in Het Herstart gewoond van het Leger des Heils. Toen kreeg hij een huis aangeboden samen met zijn vriendin in de Zilvermeeuwstraat. Ook heeft hij voordien in het hofje van de Vriesestraat gewoond. Daar staan vijf huisjes van het Leger des Heils, waarvan hij ook één heeft bewoond. Nu woont hij ongeveer drie jaar in Zorgcentrum De Linde in de Bankastraat.

 

 

 

 

 

 

 

Van zijn werk, zijn hobby gemaakt!
Vroeger heeft Leen voor banketbakker gestudeerd en later voor kok. Hij heeft eerst een eigen zaak gehad in België. Later heeft hij ergens anders een grillroom geopend, waar mensen zelf konden grillen. Helaas liep dit niet zo goed. “Ik ben toen bij Van der Valk terecht gekomen. Daar heb ik tien jaar gewerkt waarvan vijf jaar als souschef. De meeste kennis over koken heb ik opgedaan door werkervaring!” In de tijd dat hij betaald werkte, heeft hij ook wat diploma’s behaald. Hij heeft zijn cafépapieren en een middenstand diploma behaald. Dit betekent dat hij zijn eigen zaak mag openen. Nu blijft koken een hobby voor hem en leeft hij deze hobby uit met zijn vrijwilligerswerk!

Het Leger des Heils
Leen kookt nu elke week voor het Leger des Heils. Bij het Kasporspad van het Leger des Heils kookt hij voor wel 40 man! “De vorige keer moest ik mensen zelfs wegsturen! Er mogen maar 40 man naar binnen, in verband met de brandveiligheid.” Er komen dus heel veel mensen op af! “Het is enkel mond-tot-mondreclame, maar dat werkt ontzettend goed tot nu toe.” Gelukkig staat Leen niet alleen in de keuken. Hij werkt samen met Marcel, een goede vriend van hem vanuit het Leger des Heils. Zo wordt Leen gelukkig wel ondersteund. Hij is ook erg blij met hoe goed het geregeld is vanuit het Leger des Heils. Hij krijgt goede ondersteuning en de keuken is laatst ook vernieuwd. “Er staat een splinternieuwe keuken. Ik heb nu twee grote steamers en twee grote gasfornuizen. Het is nu echt een professionele keuken!” Op deze manier houdt hij zich dus nog heel veel bezig met zijn hobby maar hij doet ook aan goed vrijwilligerswerk! Buiten het koken houdt hij verder de tuin van De Linde bij op dinsdag en op vrijdag doet hij de tuin van De Kromhout.

Gezelligheid en samenhorigheid zijn zeker een prioriteit!
Leen woont sinds 2010 in de Vogelbuurt en beschouwt het als een gezellige buurt. Vooral omdat hij hier veel leuke contacten heeft wonen. “Het is hier echt een soort volksbuurtje.” Dit vindt hij de Vogelbuurt erg bijzonder maken. “Nu alles verbouwd wordt, wordt het ook een stuk gezelliger.” Leen denkt ook dat Het Vogelnest invloed heeft op de gezelligheid in de buurt. Via Martin, waarmee hij samenwerkt, is Leen bij Het Vogelnest gaan koken en hierdoor heeft hij ook nieuwe contacten gemaakt. Nu doet hij ook veel voor Het Vogelnest. Hij kookt heel vaak op donderdag en vorig jaar is hij nog kerstman geweest op Het Vogelnest. Leen houdt zich dus veel bezig met vrijwilligerswerk en de buurt waar hij woont. “Weetje, het is gewoon leuk om te doen. Ik hou niet van stil zitten, ik moet wat te doen hebben.” Het is dan ook belangrijk voor hem om zo sociaal mogelijk te zijn. Samenhorigheid vindt hij absoluut een prioriteit in de wijk. Dit zie je dan ook duidelijk terug in acties van Leen. Desondanks, heeft Leen ook zware tijden meegemaakt in de Vogelbuurt. “Mijn vrouw is zeven jaar geleden overleden. We stonden op het punt om te trouwen.” Toen dit gebeurde had hij wat steun nodig, op deze manier is hij in De Linde komen wonen. “Ik zit nu op een afdeling waar ik in principe gewoon kan doen en laten wat ik wil. Het moet natuurlijk niet uit de hand lopen. Maar ‘s avonds eten we samen en voor de rest leef je gewoon zelfstandig. De ondersteuning die nodig is kan ik krijgen maar verder heb ik gelukkig wel mijn vrijheid.”

Tevredenheid over de wijk
In de afgelopen zeven jaar heeft Leen veel veranderingen meegemaakt in de wijk. Maar hij vertelt over het algemeen tevreden te zijn nu. Hij is erg blij met de renovaties. “De toekomst ziet er goed uit! Anders zouden ze toch geen nieuwe huizen gaan bouwen hier? Waarom zou ik dan weg gaan?!” Ook vindt hij dat het beter gaat met de veiligheid in de wijk. Het wordt beter in de gaten gehouden door de politie en dit zorgt natuurlijk voor een veiliger gevoel. De muurschilderingen vindt hij verder een leuke verandering in de wijk. “Ik vind het schitterend! Het is jammer dat een deel dadelijk weg moet.” Het enige wat Leen nog meer zou willen zien in de wijk zijn activiteiten voor ouderen.

Lees hier meer verhalen en meer over het project ‘Portretten Vogelbuurt’

Zhanna Olbina, 1 december 2017
Foto’s aangeleverd door Leen Schot

Portret Leen Schot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *