Rkia Aachouba (42 jaar) woont nu al sinds 2003 in de Vogelbuurt met haar vier kinderen. Ze heeft drie dochters en één zoon. Rkia is een geboren en getogen Dordtenaar. Ze woonde eerst in Crabbenhof en is in 2003 naar de Vogelbuurt verhuisd. Via een loting van woningcorporatie Woonbron is ze in de buurt terecht gekomen. Nu woont ze in de Adelaarsstraat met haar drie kinderen. De oudste is pas het huis uit gegaan.

Weinig tijd voor hobby’s
Vroeger heeft ze mbo-detailhandel gestudeerd. Nu is ze fulltime moeder geworden van vier kinderen en hier is ze natuurlijk ontzettend druk mee. Ze houdt dan niet van stil zitten en doet ook nog aan vrijwilligerswerk. Ze is natuurlijk buurtmoeder bij Het Vogelnest maar volgt op het moment ook een islamitische dodenwassingscursus. “Bij ons is het gebruikelijk, dat wanneer er een vrouw komt te overlijden je een bepaalde manier van wassen moet verrichten bij die persoon. Eigenlijk heb ik de cursus al afgerond maar ik blijf gewoon gaan, het is namelijk heel belangrijk dat je niets vergeet en het goed bij houdt.” Verder heeft Rkia weinig tijd voor hobby’s vertelt ze. Wel is ze bezig met een diamond-painting. Je hebt dan hele kleine steentjes die je moet plakken op een canvas, waarna je uiteindelijk een schitterschilderij krijgt! “Ik heb het expres gekocht, iemand hier in Dordrecht verkoopt dat. Gewoon een bezigheid om jezelf een beetje rustig te houden zeg maar. Of ik het een hobby zou noemen weet ik niet, ik ben nu al anderhalve maand bezig en ben niet ver gekomen! Maar goed, met kinderen is het natuurlijk druk.”

Het Vogelnest helpt de wijk
Rkia begint meer mensen te kennen in de buurt. Ze weet wat er gaande is en de mensen zijn opener geworden volgens haar. Er is op deze manier meer sprake van samenhorigheid. Dit vindt ze natuurlijk erg prettig. Vroeger wilde ze wel verhuizen maar haar kinderen waren geen fan van het idee. Nu is ze zelf ook tevreden over de wijk. “Ik vind de Vogelbuurt toch wel een multiculturele samenleving hebben. Het is ook bijna ‘ons kent ons’. Dat gevoel krijg ik heel erg van deze buurt en door Het Vogelnest ga je ook meer mensen kennen. En dat had de Vogelbuurt wel nodig denk ik.” Rkia was zelf buren met Het Vogelnest en is gewoon een keer naar binnen gestapt. Op deze manier heeft zij Het Vogelnest leren kennen. Door Ankie Pijpers van MEE is ze bij de buurtmoeders terecht gekomen. Zij begon dit project namelijk en zo is Rkia in het project gerold. “In de anderhalf jaar dat Het Vogelnest er staat, merk ik wel dat het contact tussen diverse buren verbeterd is. Iedereen kent elkaar en dit is heel prettig voor mij met mijn kinderen. Eerder had ik niet het gevoel dat ik mijn kinderen zomaar op straat kon laten spelen. Nu heb ik het gevoel dat er oog op is. Dit vind ik heel fijn.” Volgens Rkia heeft Het Vogelnest veel veranderd voor de wijk maar ook voor haar. “Voorheen zag ik weleens mensen in de buurt voorbijkomen, maar ik heb nooit echt praatjes gemaakt. Sommige mensen leken ook wat meer mensenschuw maar dat was een eerste indruk. Dankzij Het Vogelnest heb ik diezelfde mensen nu goed leren kennen en zo zie je maar dat de eerste indruk niet alles is! Het Vogelnest heeft de mensen echt bij elkaar gebracht.”

Renovaties of ravage?
In het begin was het heel rustig in de buurt vertelt Rkia. Maar dit veranderde ook weer. “Zodra ze in Krispijn begonnen waren met renoveren zijn veel mensen naar deze buurt verhuisd. Dat voelde helemaal niet fijn, er kwam daardoor meer onrust in de buurt. Je voelde het is toch een beetje oppassen geblazen. Maar dit jaar is het toch wel weer wat rustiger en ik vind het goed zo.” Ze zijn nu ook in de Vogelbuurt bezig met renovaties, maar dit is bij Rkia thuis verschrikkelijk misgegaan. “Ze zouden in het begin alleen de badkamer doen, maar toen ze klaar waren had ik last van lekkage en ontzettende schade aan mijn huis.” Het was helemaal doorgelekt naar haar meterkast, wat natuurlijk levensgevaarlijk is. Er kan kortsluiting ontstaan of zelfs brand in huis! Verder is haar vloer natuurlijk flink beschadigd door onder andere de lekkage, maar ook door de werklui zelf! “Uiteindelijk heb ik de woningcorporatie gebeld en toch wel gedreigd dat ik er een zaak van zou maken. Ik heb echt weken zo gezeten! Maar na dat telefoontje zijn ze teruggekomen om het weer te maken. Gelukkig is het nu allemaal achter de rug met de lekkage! Maar in oktober zou ik een nieuwe keuken krijgen en ik sta nog te wachten.”

Leuke ideeën voor de kinderen
Een prioriteit in de wijk voor haar was een veilige plek voor de kinderen. “Ik vind het belangrijk dat de kinderen een plek hebben om echt te kunnen spelen, waar je ze gewoon met een gerust hart achter kan laten.” Een grote buurtspeelplaats waar mensen gewoon een oogje in het zeil houden is bijvoorbeeld een idee van Rkia. Ook vindt ze sport voor de kinderen ontzettend belangrijk! “Ik denk dat er toch weinig beweging wordt aangeboden voor de kinderen in de wijk. Het zou leuk zijn als er een bepaald budget is om de kinderen dit aan te bieden zodat ze gratis kunnen sporten. Als er iemand zou zijn die bepaalde sportdagen of toernooien wilt organiseren en graag met de kinderen wilt sporten zou dat natuurlijk geweldig zijn!”

Lees hier meer verhalen en meer over het project ‘Portretten Vogelbuurt’

Zhanna Olbina, 20 november 2017
Foto: Lotti Hesper

Portret Rkia Auchouba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *